Buurtpreventie-info dd. 27-02-2021

Beste wijkbewoner,
De lockdown wegens Corona schijnt er mede de oorzaak van te zijn het erg rustig is in onze wijk, de afgelopen maanden viel er niets bijzonders te melden. Het maandelijks overleg met Gemeente en wijkagenten vindt wel plaats, maar beperkt zich tot uitwisselen van informatie via email. Ik verwacht dat dit ook komende week, voor het overleg in maart, het geval zal zijn.

Toch vallen er nog wel een paar andere zaken te melden, die zijdelings met “buurt” en “preventie” te maken hebben:
Vanmiddag kreeg ik een berichtje dat een wijkgenote een setje sleutels [huis & fiets] gevonden heeft bij het hondenuitlaatveldje aan de Ulenpas.

sleutelsfeb2021.jpg

Als de eigenaar zich meldt wordt hij/zij doorverwezen naar de vindster.


Er is een tendens dat inbrekers momenteel nauwelijks in woningen inbreken omdat er bijna altijd wel iemand thuis is. In plaats daarvan verkiezen ze garageboxen, schuurtjes en andere bijgebouwtjes waarin tegenwoordig ook vaak aantrekkelijke spullen [lees: gereedschap en elektrische fietsen] te vinden zijn. Van mijn verzekeraar kreeg ik de waarschuwing dat die spullen buitenshuis niet altijd standaard onder de inboedelverzekering vallen, dus controleer hoe dat bij uw poliss[sen] zit. Voorkomen is beter dan achteraf teleurgesteld te worden!


Een ander verschijnsel in de huidige tijd is de enorm toegenomen activiteit van de criminele “thuiswerkers”. Zowel via SMS als internet, maar ook via de ‘gewone’ telefoon wordt geprobeerd u geld afhandig te maken of probeert men gegevens te ontfutselen om daarna uw bankrekening te plunderen of goederen op uw naam te bestellen. Soms belt een “medewerker van uw bank” of krijgt u het aanbod om tegen vergoeding eerder gevaccineerd te worden. Trap er niet in, zeker niet als er zogenaamd haast bij is, en blijf op de hoogte van de nieuwste trucjes via websites als Opgelicht!, fraudehelpdesk.nl, veiliginternetten.nl en politie.nl


Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck