Buurtpreventie-info dd. 07-10-2020

Beste wijkbewoner,

Het is alweer even geleden dat u een informatiemailtje van buurtpreventie ontving, dat komt omdat er al die tijd geen meldingen over inbraken of andere veiligheids-gerelateerde zaken binnengekomen zijn. Omdat veel mensen overdag thuiswerken is de indruk ontstaan dat criminelen ook vanuit “thuis” zijn gaan werken en nu vooral op internet actief zijn. Daarover verderop meer.


weekvandeveiligheid2020

Deze week is het de Week van de Veiligheid met dus extra aandacht voor veilig wonen.
Voor u misschien reden om eens extra te letten op:

  • Het hang- en sluitwerk van uw eigen woning; voldoet het nog wel aan de huidige eisen?
  • Voordeur: kunt u zien wie er voor de deur staat voordat u open doet? Een eenvoudige deurcamera met schermpje aan de binnenkant van de deur kost tegenwoordig nog maar enkele tientjes en voorkomt vervelende verrassingen.
  • Voldoende verlichting IN en OM het huis, liefst via tijdschakelaar of automaat.
  • Brandveiligheid: is er op elke verdieping een goed werkende rookmelder?
  • Koolmonoxide: hangt er bij elke kookplek [keuken, CV, open haard] een goed CO-melder?

Natuurlijk kosten zulke extra maatregelen geld, maar ze verhogen ook uw [gevoel van] veiligheid.

Colportage in het kader van de Week van de Veiligheid?
Vanmiddag kreeg ik de waarschuwing van Buurtpreventie Hanevoet dat in deze wijk colporteurs bezig zijn abonnementen te verkopen voor beveiliging door het bedrijf Verisure. Zij doen dit op eigen initiatief en niet in samenwerking met Gemeente of Buurtpreventie! Grote kans dat ze ook naar onze wijk komen. Als u een abonnement overweegt: beslis niet meteen aan de deur en kijk vooral goed naar de [maandelijkse] kosten en wat men daarvoor levert!

Internetoplichting: het grootste gevaar dreigt momenteel van thuiswerkende criminelen!
Deze week was elders in het land een vrouw slachtoffer van internetoplichters. Haar “dochter” stuurde via Whatsapp ‘n verzoekje om een paar rekeningen snel te betalen, want haar oude smartphone was defect en met de nieuwe kon ze nog niet bankieren.  Toen mevrouw ontdekte dat het bedrog was had de bedrieger al 3000 euro binnengehaald. Maar het kon nog erger want later op de dag werd ze gebeld door haar “bank” met de mededeling dat buitenlandse criminelen gepoogd hadden haar rekening te hacken. Ze werd dringend geadviseerd haar geld meteen over te boeken naar een “veilige” rekening. Gelukkig stonk ze hier niet in, anders was ze nog veel meer geld kwijt geweest.
Dit zijn inmiddels bekende trucjes die internetcriminelen toepassen, maar ook via sms en zelfs nagemaakte brieven dreigt er gevaar. Zelf kreeg ik een nep-aanmaning via sms om een belastingschuld acuut te betalen, anders zou er de volgende dag al een deurwaarde op de stoep staan. Heel slim: het te betalen bedrag was relatief laag, dus een grotere kans dat het slachtoffer betaalt en weinig kans op het doen van aangifte na afloop.
Zorg ervoor dat het u niet overkomt en kijk regelmatig op onderstaande websites om op de hoogte van de nieuwste trucjes te blijven:

- https://fraudehelpdesk.nl/actueel/alerts
- https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/  [hier kunt u zich ook aanmelden voor een nieuwsbrief]
- https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html

Blijf veilig en gezond!

Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck