Bestrijding eikenprocessierups dd. 25-04-2019

Beste wijkbewoner,
 
Gisteravond laat werden een aantal wijkbewoners opgeschrikt door lawaai rond hun huis, bleek er een grote tractor [eiken]bomen aan het besproeien te zijn. Vanwege het onverwachte en uitzonderlijke tijdstip belden zij vandaag naar de gemeente voor informatie en aangezien zij ook straatcoördinator voor buurtpreventie zijn kreeg ik daarna ook een tweetal berichtjes van hun:

Hans, gisteravond om 22.10 uur was een tractor achter mijn tuin bomen aan het bespuiten.
Ik heb bij de gemeente navraag gedaan. Het blijkt  te gaan om een behandeling met aaltjes die niet tegen uv licht kunnen en na drie uur dood gaan. De gemeente was vergeten een persbericht te doen uitgaan. Zou jij dit bericht willen verspreiden?
 
Gisteravond 22.30 uur een heleboel herrie langs ons huis. Langzaam rijdende vrachtwagen met grote lampen aan.
Vanmorgen gemeente gebeld. Het was voor de behandeling van de processierups. Moet in het donker gebeuren.
Inspuiting met aaltjes. Kan geen kwaad voor de planten in onze tuin.
Misschien komen hier meer vragen over.

Het blijkt dus te gaan om een preventieve actie tegen de eikenprocessierups, die op milieuvriendelijke wijze bestreden wordt met aaltjes. Dat kan alleen in het donker, want die beestjes leven maar kort en kunnen niet tegen zonlicht.
Alleen was de gemeente vergeten dat het wel handig was de wijkbewoners vooraf te informeren over deze werkzaamheden, daarom doen we het nu maar achteraf. Het is mij niet bekend of er nog meer bespuitingen in onze wijk volgen of dat binnenkort herhaling nodig is.
Op de website van de gemeente staat ook nog wat info, dit is de link: https://www.eindhoven.nl/nieuwsarchief/eindhoven-start-bestrijding-eikenprocessierups
 
Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck