Buurtpreventie-info dd. 18-03-2020

Beste wijkbewoner,
 
In de buurtpreventie-info van afgelopen zondag schreef ik dat criminelen de corona epidemie kunnen gaan misbruiken als smoes voor hun oplichterspraktijken. Dit blijkt maar al te waar te zijn, zowel op internet als aan de deur.
Ik ga geen opsomming geven van allerlei gemene trucs, dat heeft de redactie van het programma Opgelicht! al gedaan in de alerts op hun website https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/ . Deze waarschuwingen regelmatig lezen voorkomt dat u ook slachtoffer wordt van geniepig bedrog.
 
Tip 1: abonneer u op de nieuwsbrieven van Opgelicht!, ze zijn betrouwbaar en actueel. Ik ga hun berichtgeving niet steeds herhalen of doorsturen. U kunt ze ook op o.a. Twitter volgen voor nog snellere informatie.
 
Tip 2: in buurt-apps vliegen allerlei berichten rond, die weer doorgestuurd worden, o.a. over nep-collectanten voor het Rode Kruis. Uit verschillende hoeken krijg ik exact hetzelfde <doorgestuurde> bericht binnen. Maar niemand meldt dat hij/zij ook de betreffende "collectanten" zelf gesignaleerd heeft. Het is bekend dat er oplichters bezig zijn geweest met collecteren, maar de vraag is of dat nu ook in Eindhoven het geval is. Mensen zitten thuis en hebben meer tijd om rond te struinen op social media [vooral Fa(r)cebook], voorkom dat we elkaar bestoken met nep-nieuws. Daar is niemand bij gebaat.
 
Tip 3: zieke en oudere mensen zijn momenteel extra kwetsbaar, zowel voor het corona virus als voor criminelen. Houd elkaar goed in de gaten en neem eventueel [telefonisch!] contact op om elkaar te waarschuwen en te steunen. Regel [professionele] hulp indien noodzakelijk, en vergeet daarbij ook onze “eigen” wijk-burenhulp
[06 44 17 75 13] niet! Dan komen we samen wel door deze lastige periode heen.
 
Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck